Levensstijl, Studie augustus 09, 2019
7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden

Het studentenleven is hectisch. Ik kan er persoonlijk van meespreken. Je moet rekening houden met hoorcolleges, vrienden, examens, taken, feestjes en ja… je budget.

Dat laatste is niet altijd het meest leuke deel van studeren, al hoeft het zeker geen doorn in het oog te vormen. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik 5 jaar lang op kamers heb kunnen wonen en mijn eigen budget moest leren bijhouden. Deze ervaring heeft me ontzettend veel bijgeleerd over geldzaken en hoe je verantwoord kunt omgaan met geld.

Om jou daarbij op weg te helpen, bespreken we daarom in dit artikel 7 handige tips om te budgetteren als student, en hopelijk nooit meer (te) krap bij kas te zitten!

1. Houd je inkomsten en uitgaven in de gaten

 

Een eerste cruciale tip is het creëren van een bepaald bewustzijn omtrent je budget. Het is belangrijk dat je een goed beeld kunt vormen van hoeveel geld er precies binnen komt en hoeveel je uitgeeft.

Zo kan je zien wanneer je extra geld over hebt om leuke dingen te doen, of wanneer je beter wat voorzichtiger bent en misschien de komende week die paar extra pintjes laat voor wat ze zijn.

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden - StudeerSnel

Er zijn verschillende manieren om je inkomsten en uitgaven te noteren en het overzicht te bewaren:

 • Met pen en papier
 • Met Microsoft Excel

Maak er een gewoonte van om je kasbonnetjes bij te houden en je uitgaven na een avondje stappen niet uit het oog te verliezen. Zo ben je zeker dat je aan het einde van de maand voldoende overhoudt.

Er is overigens een erg interessante playlist op TED.com over dit onderwerp. Je kan de playlist hier bekijken.

2. Koop bewust

Levensmiddelen vormen vaak een grote kost voor studenten. Je ontbijt, tandpasta, douchegel, drank, groente en fruit zijn allemaal zaken die je regelmatig moet aanvullen.

Een goede tip die mij persoonlijk ontzettend veel geld bespaard heeft, is mijn aankopen te doen in (discount-)supermarkten en steeds de prijzen te vergelijken. Zo kan vlees en zuivel bijvoorbeeld goedkoper zijn bij de Jumbo, maar koop je (diepvries)groente en fruit beter in de bonus-aanbiedingen bij de AH.

Enkele tips die ik persoonlijk erg handig vind:

–     Koop bonusaanbiedingen (bijvoorbeeld bij Albert Heijn), deze zijn vaak een stuk goedkoper en bovendien seizoensgebonden (zo koop je groente en fruit in het seizoen, en wissel je regelmatig af, beter voor je gezondheid én het milieu).

–     Kijk naar de prijs per kilogram en laat je niet verleiden door de prijs van het artikel zelf. Vaak zijn bepaalde producten zodanig verpakt dat het lijkt alsof er veel inhoud is, maar je slechts voor enkele grammen betaalt. De prijs/kg kan je vinden op het prijskaartje onderaan (supermarkten zijn verplicht deze weer te geven). Dit is de beste manier om prijzen te vergelijken. Een zakje voorgewassen sla van 100g kan bijvoorbeeld 1,2€ kosten ( = 12€/kg), terwijl een verse kropsla 1,5€ kost voor 350g ( = 4,28€/kg!), Je hebt dus drie keer zo veel sla, voor slecht 30 cent extra.

–     Koop basisproducten van witte merken (suiker, bloem, olie, rijst, etc). Deze zijn van degelijke kwaliteit, zonder de extra prijs te hoeven betalen die andere bedrijven besteden aan marketing, reclame en branding.

–     Wacht tot bepaalde ‘dure’ producten zoals wasproduct, douchegel of je favoriete tandpasta in promotie staat, en koop dan een grote(re) hoeveelheid in één keer. Je zal die week tijdelijk wat meer uitgeven, maar op termijn kan je hier redelijk wat euro’s mee uitsparen.

–     Diepvriesgroente en fruit zijn vaak een zeer goed en goedkoper alternatief voor de verse variant en bovendien even gezond. Neem dus zeker eens een kijkje bij de diepvriesafdeling en vergelijk de prijs.

–     Een truc van de supermarkten om meer winst te maken is door de dure merkartikelen op ooghoogte te plaatsen in de rekken. Dit is omdat mensen meer geneigd zijn producten te nemen die duidelijk zichtbaar zijn en minder moeite vereisen om te in het winkelmandje te leggen. Indien je dus goedkoper wil winkelen, neem dan een kijkje op het onderste schap als je op zoek bent naar de goedkoopste variant (vaak liggen de witte producten bijvoorbeeld onderaan). Let er maar eens op bij je volgende bezoek aan de supermarkt!

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden - StudeerSnel

Een andere manier om geld te besparen als student is door overconsumptie te vermijden. Denk goed na over wat je écht nodig hebt, welke zaken essentieel zijn en welke zaken enkel extra luxe opleveren. Deze denkwijze is ook beter bekend onder de naam ‘minimalisme.

Op de website van bewustverbruiken kan je hierover meer informatie vinden. Lees je liever een goed boek? Dan is ‘Meer, door minder’ van Joshua Becker echt een aanrader.

3. Neem de fiets

Als student (en nu nog steeds), nam ik overal steeds de fiets. Het is snel, efficiënt en goedkoop. Bovendien kan je vertrekken op het precieze moment dat jij wil, terwijl je bij het openbaar vervoer vasthaakt aan een uurschema.

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden - StudeerSnel

Tip: Leer ook je eigen fiets herstellen. Er zijn een heleboel handige videos op YouTube te vinden waarin wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een platte band kan vervangen. Dit bespaart jou de kost van een fietsenmaker te moeten betalen, en het is bovendien best leuk te weten dat je zelf in staat bent je fiets correct te herstellen!

Vaak zijn er ook ‘fietsherstelpunten’ te vinden op de campus van de universiteit, waar je met wat assistentie je eigen fiets kan herstellen en onderdelen kan kopen met studentenkorting.

4. Pendelen of kamers?

Op kamers gaan is duur. Maak daarom een overweging of het haalbaar is om op kamers te gaan, of dat anders pendelen met de trein een betere optie vormt.

Uiteraard heeft niet iedereen de keuze om ofwel thuis te wonen, of op kamers te gaan. Wees je hiervan bewust en wees dankbaar voor de mogelijkheden die je hebt.

Indien je beslist dat op kamers gaan haalbaar is voor je, doe dan zeker voldoende onderzoek naar de verschillende prijzen en locaties.

Soms kan een kamer die iets verder uit het centrum ligt een heel stuk goedkoper zijn. Het is dan interessant om te kijken of de afstand haalbaar is bijvoorbeeld met de fiets. Kijk ook naar de nabijgelegen winkel mogelijkheden. De juiste supermarkt op wandelafstand kan je heel wat extra tijd besparen.

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden - StudeerSnel

Nog enkele tips bij het huren van een kamer:

–     Verwarming op elektriciteit is duur! Kies dus bij voorkeur een gebouw met centrale verwarming op gas. Ga ook na of er dubbele beglazing is, dit houdt de warmte langer binnen.

–     Vraag na of de huisbaas een brandverzekering heeft afgesloten en of je de certificaten kan bekijken. Dit kan je heel wat extra kosten besparen mocht er iets mislopen.

–     Zit EGW niet inbegrepen in de prijs? Probeer dan extra zuinig te zijn met je verwarming en warm water. Doe en extra trui aan tijdens de wintermaanden en zet een timer wanneer je een douche neemt. Energie is kostbaar en kan serieus aantikken als je niet bewust omgaat met je verbruik.

5. Koop tweedehands

Als student hoef je niet steeds alles nieuw te kopen. Tweedehands artikelen zijn vaak in goede staat te vinden tegen een fractie van de originele prijs. Hieronder kan je enkele zaken vinden waarop je stevig kan besparen indien je even zoekt naar een tweedehands koopje.

Cursussen & handboeken

Sommige opleidingen bieden de mogelijkheid om tweedehands cursussen en handboeken te kopen van de studenten van vorige jaren.

Vraag eens rond en misschien kan jij wel enkele handboeken op de kop tikken tegen een mooi prijsje. Zo bespaar je een serieuze kost en maak je bovendien kans op een heleboel gratis en handige notities!

Kledij

Tweedehands kledij kopen is een andere manier waarop ik als student enorm veel geld bespaard heb en bovendien ontzettend hippe dingen heb gevonden!

Neem eens een kijkje bij enkele vintage shops en je zal versteld staan van de schat aan coole shirts, broeken en jassen die er te vinden valt tegen een fractie van de originele prijs.

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden - StudeerSnel

De tweedehands kledij in dergelijke winkels wordt zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en wordt grondig gewassen.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kledij niet proper is of van lagere kwaliteit, integendeel. Vaak is de prijs/kwaliteit verhouding stukken beter dan bij bijvoorbeeld discount kledingmerken.

Meubelen, servies en keukentoebehoren

Indien je kamer niet bemeubeld is, kan het lonen om even een kijkje te nemen bij de kringloopwinkel in de buurt. Tweedehands meubelen, servies en keukentoebehoren zijn vaak in goede staat terug te vinden met een mooie korting.

6. Zoek een studentenjob

Budgetteren betekent niet enkel je uitgaven in de gaten houden, maar ook je inkomsten verhogen. Geld verdienen als student kan een goede manier zijn om wat meer financiële ruimte te hebben doorheen de week. Bovendien geniet je als student van lage belastingtarieven en ben je een voordelige werkkracht voor werknemers.

Er zijn meerdere opties en formules om geld te verdienen als student. Je kan werken:

 • tijdens de vakantieperiodes
 • online
 • op vaste werkdagen tijdens de week
 • tijdens het weekend
 • van thuis uit (online)
 • of een combinatie van bovenstaande.

Op de website van studentjob.nl kan je eenvoudig vacatures vinden.

Persoonlijk heb ik vele jaren zowel tijdens de vakantieperiodes als op vaste werkdagen tijdens de week gewerkt. Hierdoor kon ik een mooi centje bijverdienen en sparen om te gaan reizen en een extra drankje te betalen in de kroeg. Tegenwoordig werk ik vooral van thuis uit.

Hieronder enkele tips om een studentenjob te vinden:

Wees proactief

Maak een wandeling doorheen de stad en stap en paar zaken binnen. Vraag of ze op zoek zijn naar extra werkkrachten en of je eventueel een dag proef mag komen draaien. Werkgevers houden ervan als je proactief bent en toont dat je gemotiveerd bent om te werken.

Bied je diensten tijdelijk gratis aan

Ik heb een vriend die iedere dag in een kledingwinkel enkele uren ging helpen kleren opvouwen, zonder iets te zeggen, totdat hij op een dag buiten stapte en de manager hem tegenhield en vroeg of hij op zoek was naar werk. Mijn vriend antwoordde van wel, en hij werd op slag aangeworven.

Doe ervaring op

Veel werkgevers willen werkkrachten met ervaring, maar hoe doe je ervaring op als niemand je wilt aannemen? Probeer wat te helpen in de tuin, op evenementen, concerten, familiefeestjes en housewarmings. Zo leer je de basics en kan je tonen aan je potentiële werkgever dat je reeds wat vaardigheden onder de knie hebt.

Toon je bereidwilligheid om te leren

Werkgevers hebben graag mensen die tonen dat ze bereid zijn te leren. Fouten maken is menselijk, maar wanneer je niet bereid bent om te leren van je fouten, zal het een stuk moeilijker zijn om aan werk te geraken of je baan te behouden.

Schrijf je in bij een interimbureau

In sommige gevallen kan het zinvol zijn je in te schrijven bij een interimbureau. Hier krijg je meestal tijdelijke contracten met een duur van één dag tot enkele maanden. Interims kunnen een goede manier zijn om een breed scala aan ervaringen op te doen. Je kan namelijk interesses aangeven en solliciteren voor verschillende soorten werk. Persoonlijk ga ik liever op bezoek bij de zaak waar ik wil werken, maar mijn ervaring met interim heeft zeker mijn horizon verbreed.

Tip: Ben je op zoek naar mogelijkheden om te werken vanuit huis? Klik dan hier.

7 Handige Tips om Je Budget Onder Controle te Houden - StudeerSnel

7. Maak gebruik van een studentenkaart

Als student kan je gratis gebruik maken van een studentenkaart en genieten van de vele kortingen en voordelen. Vraag na bij je universiteit of ze een eigen kaart hebben. Een tweede mogelijkheid is een ISIC kaart aanvragen. Dit is een internationaal erkende studentenkaart waarmee je wereldwijd kortingen en voordelen geniet.

Hieronder enkele voorbeelden van de kortingen die je krijgt:

 • Kortingen op het printen en kopiëren van documenten
 • Korting op parkeren
 • Korting op een abonnement bij een sportclub of fitnesszaal
 • Korting bij het uitlenen van boeken bij de bibliotheek
 • Studentenmenu’s in restaurants
 • etc …

Conclusie

Budgetteren als student is vaak niet het meest spannende deel van studeren. Je kan je budget echter eenvoudig onder controle houden wanneer je gebruik maakt van onze tips. Op die manier kan je maximaal genieten van je studententijd en hoef je je tegelijkertijd niet al te veel zorgen te maken over je geldrekening.

Dit stelt je gerust en geeft je een comfortabel gevoel: je weet dat je inkomsten en uitgaven in balans zijn.

Geldzaken hoeven helemaal niet zo saai te zijn als de meeste mensen misschien denken. Met een beetje creativiteit en goede wil kom je al een heel eind.

Pas onze 7 tips vandaag nog toe en sta versteld van hoeveel euro’s extra je ter beschikking zal hebben om te sparen, te reizen, leuke dingen mee te doen en nog zoveel meer!

Meer lezen over budgetteren? Klik dan hier.