Levensstijl december 19, 2016
De beste studentensportverenigingen van Nederland

De beste studentensportverenigingen van Nederland

Nadat je eindelijk besloten hebt wat je wil gaan studeren, blijven er nog een hoop andere beslissingen over die je moet nemen. In welke stad wil je gaan studeren? Ga je op kamers of blijf je thuis wonen? Met wie wil je wonen? Ga je werken of ga je lenen? Word je lid van een studentenvereniging of niet? En nog belangrijker waar zou je dan lid willen worden? Er zijn namelijk onwijs veel verschillende soorten studentenverenigingen. Bijna elke student sport en in Nederland zijn er dan ook ontzettend veel verschillende studentensportverenigingen. Daarom hebben wij hier een lijst van de beste studentensportverenigingen van Nederland gemaakt en kun je lezen wat al deze studentenvereniging je te bieden hebben.

Studentensportverenigingen

Ten eerste bieden studentensportverenigingen je de kans om eindelijk die sport te proberen die je altijd al had willen kunnen. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor de sport kiezen die je al jaren doet. Op bijna elke vereniging heb je namelijk zowel de gelegenheid om topsport te beoefenen, als recreatief mee te doen. Ten tweede is bij deze verenigingen over het algemeen niet alleen de contributie maar een klein bedrag. Ook kun je vaak heel goedkoop trainingen volgen. Het moet tenslotte allemaal betaalbaar blijven voor studenten! Daarnaast bieden deze studentenverenigingen meer dan alleen sport. Sport wordt bij deze studentenvereniging gecombineerd met gezelligheid en leuke activiteiten. Je leert veel nieuwe mensen kennen en maakt er vaak vrienden voor het leven.

De beste studentensportverenigingen per stad

Amsterdam

Amsterdam, Skøll, Studentensportverenigingen, vereniging, lid worden, student

 • A.A.S.R. Skøll – Deze Amsterdamse roeivereniging is in 1966 opgericht en de grootste studentensportvereniging van Amsterdam.
 • A.S.R. Nereus – De Amsterdamsche Studenten Roeivereniging Nereus is in 1885 opgericht als subvereniging van het Amsterdamse studentencorps ASC, maar inmiddels kunnen ook niet-leden van ASC lid worden van deze vereniging.
 • R.S.V.U. Okeanos – De derde Amsterdamse roeivereniging in dit rijtje is opgericht in 1957 en ontstaan uit het VU corps in Amsterdam. Hier kunnen tegenwoordig eveneens alle studenten lid worden en maakt het niet meer uit op welke universiteit je studeert.
 • A.S.Z.V. Orionis – De Amsterdamse Studenten Zeilvereniging Orionis is opgericht in 1985 en is de enige studentenzeilvereniging in Amsterdam.
 • A.S.T.V. Chip & Charge – Chip & Charge is een grote tennisvereniging, waar je op alle niveaus kunt tennissen, maar waar ook veel andere activiteiten worden georganiseerd.

Delft

Laga, Delft, Studentensportverenigingen, vereniging, lid worden, student

 • D.S.R.V. Laga – Laga is de op één na oudste studentenroeivereniging van Nederland  en is sinds een aantal jaar weer hard op weg naar de top van roeiend Nederland.
 • D.S.R. Proteus-Eretes – In 1947 werd deze roeivereniging opgericht en in al in 1968 werd de eerste zilveren Olympische medaille gewonnen.
 • D.S.T.V. Obvius – Obvius is een open studententennisvereniging en opgericht in 2005. Inmiddels heeft de vereniging al meer dan 300 leden.
 • D.S.V.V. Punch – Deze volleybalvereniging is in 1950 opgericht en is de grootste studentenvolleybalvereniging van Nederland
 • DSHC – De Delftsche Studenten Hockey Club is een ondervereniging van het Delftsche Studenten Corps. In 1898 is deze vereniging opgericht en daarmee na Amsterdam en Bloemendaal de oudste hockeyclub van Nederland.

Groningen

Gyas, Groningen, Studentensportverenigingen, vereniging, lid worden, student

 • A.G.S.R. Gyas –  De Algemene Groninger Studenten Roeivereniging is opgericht in 1964. Deze vereniging werd opgericht omdat er destijds alleen een studentenroeivereniging voor leden van Vindicat bestond. Voor vrouwen en niet-leden van Vindicat werd daarom deze studentenroeivereniging opgericht.
 • G.C.H.C. – Deze cricket en hockeyclub is met meer dan 700 leden de grootste studenten hockeyclub. De meer dan 550 competitieleden zijn verdeeld over 17 damesteams en 13 herenteams.
 • T.C. Veracket – Deze tennisvereniging streeft ernaar elke tennisser datgene te bieden wat hij of zij in een tennisvereniging zoekt. Daarom kun je hier zowel op hoog niveau trainen en competitie spelen als recreatief spelen.
 • G.S.R. Aegir – Deze roeivereniging is opgericht in 1878 en is een officiële subvereniging van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit. Niet alleen leden van Vindicat kunnen lid worden bij Aegir, maar alle studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en van alle instellingen voor hoger beroepsonderwijs in Groningen.
 • G.S.V.V. De Knickerbockers – The Knickerbockers is de grootste studentenvoetbalvereniging van Noord-Nederland. Ze hebben 26 seniorenteams, waarvan 8 damesteams. Het eerste herenteam speelt op dit moment in de tweede klasse, waarmee ze één van de twee hoogst voetballende studentenvoetbalverenigingen van Nederland zijn!

Leiden

Njord, Leiden, Studentensportverenigingen, vereniging, lid worden, student

 • K.S.R.V. Njord – Njord is opgericht in 1874 en is daarmee de oudste studentenroeivereniging van ons land!
 • A.L.S.R.V. Asopos de Vliet – Deze roeivereniging komt voort uit een fusie tussen de herenroeivereniging Asopos en de damesroeivereniging De Vliet. De vereniging telt imiddels al zo’n 540 leden.
 • S.W.V. Plankenkoorts – In 1981 is deze studentenvereniging opgericht door middel van een advertentie in de Mare, het Leidse universiteitsblad. Plankenkoorst is hiermee de eerste surfvereniging van Nederland en heeft inmiddels 500 leden.
 • S.T.V. Qravel – Bij deze tennisvereniging kun je voor maar €35,- per jaar niet alleen competitie spelen en trainen, maar ook elke eerste en derde dinsdag van de maand aanschuiven bij de borrel.
 • A.L.S.Z.V. De blauwe schuit – De Blauwe Schuit is een studentenzeil- en gezelligheidsvereniging. Zij hebben de grootste en meest gevarieerde studentenvloot van Nederland en bijna 330 leden.

Rotterdam

Skadi, Rotterdam, Studentensportverenigingen, vereniging, lid worden, student

 • A.R.S.R. Skadi – Skadi is in 1926 opgericht als ondervereniging van het Rotterdamsch Studenten Corps. Momenteel heeft Skadi meer dan 600 leden en biedt iedereen een plek die interesse heeft in de roeisport.
 • R.S.T.V. Passing Shot – Passing Shot is met ruim 500 leden de grootste studententennisvereniging van Rotterdam. Je kunt hier niet alleen tennissen op alle niveau’s, maar er worden het hele jaar door ook andere activiteiten en toernooien georganiseerd.
 • R.S.V. Antibarbari – Deze Rotterdamse studentenvoetbalvereniging heeft 9 teams, waarvan 4 damesteams. Het eerste elftal speelt in de tweede klasse zondag in het KNVB-district West II.
 • R.S.Z.V. de Zeil – Bij de zeilvereniging De Zeil wordt er iedere donderdag een borrelavond gehouden. Daarnaast kan er op deze donderdag uiteraard door de leden worden gezeild.
 • Erasmus Volley – Deze volleybalvereniging organiseert trainingen, competitie, toernooien en activiteiten. Volleybal wordt gecombineerd hier met gezelligheid en een studentikoze sfeer.

Utrecht

Triton, Utrecht, Studentensportverenigingen, vereniging, lid worden, student

 • U.S.R. Triton – Deze roeivereniging is opgericht in 1880 en lange tijd verbonden geweest aan het Utrechtsch Studenten Corps. Pas in 1972 toen er een fusie met Opopoi plaatsvond werden er ook dames toegelaten tot de vereniging. Tegenwoordig staat de studentenvereniging open voor alle studenten die de roeisport willen beoefenen.
 • A.U.S.R. Orca – De Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging Orca is opgericht in 1970 en ontstaan doordat de studentenvereniging Charon en de studentenvereniging Batavier fuseerden.
 • U.S.H.C. – De Utrechtse Studenten Hockey Club is opgericht in 1971. Het Heren 1-team komt dit seizoen (2016-2017) uit in de eerste klasse en het Dames 1-team in de tweede klasse.
 • TC de Uithof – Dit is de enige studententennisvereniging in Utrecht en met meer dan 550 leden de grootste in Nederland. Heel het jaar door worden er tennis en niet-tennis gerelateerde activiteiten georganiseerd.
 • USVV Odysseus ’91 – Deze Utrechtse studentenvoetbalvereniging heeft ongeveer 450 leden. In totaal spelen er 11 herenteams en 8 damesteams. Hiermee heeft Odysseus ’91 de grootste zaterdag senioren afdeling van alle voetbalverenigingen in Utrecht, en de grootste senioren damesafdeling van heel Nederland!

 

Deze blog is geschreven door Kristel van StudeerSnel. StudeerSnel is een website waar studenten al hun studiedocumenten kunnen delen. Ga voor meer informatie naar StudeerSnel.nl.

Wist je dat StudeerSnel ook in het buitenland actief is en ook een Engelstalige blog heeft? Neem hier een kijkje om de beste studentenverenigingen in Canada te zien!