Levensstijl, Promotie, Studie mei 30, 2017
Procrastination, it’s a lifestyle

Procrastination, it’s a lifestyle

Procrastination: ook wel bekend als uitstellen of studie ontwijkend gedrag (SOG).

En als we allemaal nou even eerlijk zijn; we doen hier allemaal aan mee. Netflixen op de bank, je Instagram feed checken op bed, Facebook uitspelen, nog even in het zonnetje zitten omdat het net zulk lekker weer is. Daarna nog even snel die laatste aflevering van je favorite serie kijken…
Wanneer je dan eindelijk je boeken openslaat om te beginnen met studeren zie je dat het al bijna 02:00 uur is. Dan toch maar eens gaan slapen. Studeren komt morgen wel.

[Morgen (zelfst. naamwoord): Een sprookjesland waar 99% van alle productiviteit en motivatie van studenten is opgeslagen]procrastination studocu studeersnel promotion promotie studeren leren tentamens tentamenstress

Why Oh Why?

Maar waarom moeten we alles nou zo nodig voor ons uitstellen? Uit onderzoek is gebleken dat we om meerdere redenen uitstellen. Gebrek aan motivatie, te veel hooi op je vork nemen en de werking van je brein zijn enkele van deze oorzaken.

procrastination studocu studeersnel promotion promotie studeren leren tentamens tentamenstress

Wat doe ik hieraan?

Wanneer je gebrek aan motivatie hebt of een taak simpelweg niet leuk vindt, is dit vaak gekoppeld aan negatieve gedachten. Daardoor schuif je sneller zaken voor je uit. Richt je aandacht liever op het fijne gevoel dat je krijgt als je de taak af hebt. Ook is het slim om jezelf te belonen na het afmaken van een taak. Hierdoor zal je focus liggen op het leuke wat je erna wil doen en ben je meer gemotiveerd om de minder leuke taak af te krijgen.

Als de opdracht te groot of zwaar lijkt om af te krijgen, lijkt uitstellen vaak een goed idee. De beste manier om dit op te lossen is om de opdracht op de delen in kleinere stukken. Zo lijkt de last minder en begin je sneller aan je opdracht.

Soms kan je er ook gewoon helemaal niks aan doen dat je altijd uitstelt. Het kan ook gewoon aan je brein liggen. Volgens neurologen is er bij een deel van de mensen een verband tussen uitstelgedrag en minder goed functionerende frontale hersengebieden. Dit is de plek waar processen plaatsvinden als impulsbeheersing, plannen en het evalueren van je eigen gedrag.

Helaas zal de uni dit laatste niet als een geldige reden zien om je opdracht te laat in te leveren…

Procrastination is real

Ga met ons de uitdaging aan en versla Procrastination!

 

Lauren