StudeerSnel Tips, Studie mei 17, 2017
Hoe overleef je tentamenstress?

Hoe overleef je tentamenstress?

We kennen het allemaal wel: tentamenstress. Zo ongeveer vier keer per collegejaar slepen we onszelf door een van de meest stressvolle periodes van het jaar waarin presteren key is. Dit gaat vaak gepaard met prestatiedruk en stress. Hier bij StudeerSnel gaan we je helpen deze stress te verminderen door deze vier punten:

Voorbereiding is de sleutel tot succes

Dit betekent dus ook aanwezigheid. Hoe verleidelijk het soms ook is om toch niet naar het eerste college te gaan zodat je even wat langer in je bed kan blijven liggen, doe het niet! De belangrijkste informatie wordt vaak in de colleges verteld en wordt niet in de slides vermeld. Ook worden er vaak oefenvragen of een oefententamen behandeld. Omdat dit vaak lijkt op de vragen die je op het echte tentamen kan verwachten, is het handig om deze te maken.

tentamenstress stress leren studeren amsterdam plannen socializen

Vergeet de basics niet 

De basics: standaard regels die je voor jezelf moet zetten om zo effectief mogelijk te kunnen studeren zodat je de tentamenstress te boven staat. Dus, zet je telefoon uit zodat je niet wordt afgeleid door WhatsApp, Facebook, Snapchat of Instagram notificaties. Ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaapt, want voor goed te kunnen studeren heb je een uitgerust brein nodig. Sta ook weer op tijd op, zodat je tijd hebt voor een stevig ontbijt en ook in alle rust naar je tentamen kunt gaan. Stress vermindert je capaciteit om te analyseren en om je geheugen te gebruiken, vermogens die je nodig hebt voor het maken van een tentamen.

Maak tijd om te socializen 

Tijdens de tentamenperiode is het ook belangrijk om niet alleen maar bezig te zijn met studeren. Vrije tijd en socializen horen hier dus ook bij. Neem de tijd om te ontspannen en ga er even op uit. Ga bijvoorbeeld even wandelen, luister naar je favoriete muziek of ga een drankje drinken met je vrienden. Zo lang je maar wel weer terug komt om te studeren 😜

 

tentamenstress stress leren studeren amsterdam plannen socializen

Organisatie all the way

Maak een planning. Weet wat er van je verwacht wordt. Dit maakt het een stuk handiger om in the plannen wat en hoeveel je moet leren. Wat moet je kennen of kunnen voor het examen? Maak een duidelijke verdeling van alle stukken die je moet weten. Als voorbeeld: start met het lezen van hoofdstuk 1 tot en met hoofdstuk 3, neem een pauze waarbij je je hoofd even leegmaakt, en lees hoofdstuk 4 en 5 na de pauze. Let er wel op dat de planning realistisch blijft, zodat je jezelf niet teleur stelt aan het eind van zo’n studiedag.

Er zijn ook applicaties die je kunnen helpen bij het maken van een planning zoals Wunderlist: Taken & Lijsten of  ExamTime. Ondanks deze handigheidjes blijft het beter om op tijd te beginnen. Dit zal je alleen al een hoop tentamenstress besparen.

Een andere handige tip is om zelf samenvattingen te schrijven. Wanneer je de samenvatting zelf schrijft beklijft de informatie veel beter dan wanneer je iets alleen leest. Heb je nou toch niet goed gepland en heb je geen tijd meer om zelf een samenvatting te schrijven? Wij helpen je graag uit de brand 😉

 

Lauren