Promotie, Studie november 28, 2018
Dé 3 stappen voor de beste studiekeuze!

Dé 3 stappen voor de beste studiekeuze!

Welke studie past bij mij? “Een studiekeuzetest maken en een open dag bezoeken? Ja, dat heb ik vaker gehoord.”

De juiste studie kiezen uit het grote aanbod van opleidingen kan best wel ingewikkeld zijn. Vooral als je nog niet zo goed weet wie je bent en wat je wilt.

In deze blog vind je de stappen die je kan nemen als je moeite hebt om erachter te komen welke studie bij je past, zoals het maken van een studiekeuzetest en het bezoeken van open dagen. Deze twee adviezen heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, maar ze zijn pas waardevol als je ze kan plaatsen in het totale plaatje van een studiekeuze.

Allereerst is het goed om je realiseren dat ieder studiekeuzeproces een patroon volgt met een vaste volgorde. De uitkomst van dat proces, jouw studiekeuze, is voor iedereen verschillend maar het proces is voor iedereen in grote lijnen hetzelfde. Als je studiekeuzebegeleiding inschakelt, zal een coach de volgende drie stappen met je doorlopen.

 

Stap 1. Zelfkennis

De eerste stap is altijd om een compleet beeld te krijgen van jouw belangrijkste passies, kwaliteiten en voorkeuren. Dit gaat over het opbouwen van jouw zelfkennis.

Er zijn in totaal vier strategieën die je kan inzetten om erachter te komen wat je wilt: een studiekeuzetest maken, jouw omgeving inschakelen, reflecteren op school – en werkervaringen en het inzetten van een zelfkennismodel. De optelsom van deze strategieën geeft een drie-dimensionaal beeld van wie je bent.

woman using drawing pad while sitting in front of laptop

Tip!

Als je een studiekeuzetest maakt, reflecteer dan minimaal zolang op de uitkomst van de test als het afleggen van de test zelf. Als je 10 minuten bezig bent met een test, besteed dan ook 10 minuten aan de reflectie op de uitkomst. De echte waarde van een studiekeuzetest ligt opgeslagen in jouw reflectie.

Maak nu: De top-10 studiekeuzetesten die WEL iets opleveren

Stap 2. Studiekennis

Zodra je een beter beeld hebt van je interesses en kwaliteiten richt je je blik naar buiten en bouw je jouw studiekennis op. Studiekennis bestaat uit twee onderdelen. Je gaat enerzijds op zoek naar informatie. Dit zijn de feiten over een studie. De vakken in het eerste jaar, de stage mogelijkheden, het toekomstperspectief, toelatingseisen etc.

Anderzijds ga je ervaringen opbouwen met de studie die je interessant lijkt. Je gaat open – en meeloopdagen bezoeken, een gesprek voeren met een student en eventueel een korte stage lopen. Met de combinatie van goeie informatie en genoeg ervaringen bouw je een compleet beeld op van de studie zodat je kan bepalen of het bij je past.

gray and black house

Tip!

Als je een open dag bezoekt, besteed dan op twee manieren je aandacht: 1) Gefocused op een of twee opleidingen en de inhoud van een studie. 2) Algemeen op de sfeer van een hogeschool of universiteit en het type mensen die er rond lopen.

Bekijk nu: de beste voorbereiding voor een open dag

 

Stap 3. Studiekeuze

Met de zelfkennis (stap 1.) en studiekennis (stap 2.) die je hebt opgebouwd, werk je tijdens de laatste stap van het studiekeuzeproces toe naar de juiste studiekeuze. Tijdens deze stap vergelijk je twee of drie interessante studies, maak je een einde aan de laatste twijfels en onderbouw je je definitieve studiekeuze zodat je je zeker kan voelen over je beslissing.

silhouette of road signage during golden hour

Tip!

Teken op een A4’tje twee cirkels die elkaar in het midden overlappen. In de linkercirkel zet je jouw belangrijkste interesses en kwaliteiten, in de rechter cirkel de belangrijkste eigenschappen van de studie. In het midden, waar de cirkels elkaar overlappen, vind je de onderbouwing voor je studiekeuze.

Gebruik de oefening: Hoe leg ik de link tussen mezelf en een studie?

Dat is in grote lijnen het studiekeuzeproces – Zelfkennis, studiekennis, studiekeuze. Als je deze stappen in de goede volgorde aflegt, ben jij ook in staat om te bepalen welke studie bij je past en een verkeerde keuze te voorkomen. Succes met je studiekeuze!

 

Geschreven door Tom Dekker van StudiekeuzeMaken.