Levensstijl, Studie april 11, 2017
Wil jij een stage in het buitenland doen?

Wil jij een stage in het buitenland doen?

Een stage in het buitenland doen, het klinkt heerlijk natuurlijk. Wat is er nou gaver dan een tijdje leven in een andere cultuur? Een stage in het buitenland doen is een leerzame ervaring, fantastisch voor je Engels (waarschijnlijk spreek je vooral Engels) en het staat bovendien erg goed op je CV. Vaak blijft een buitenlandervaring  een must om bij veel grote corporates aan de slag te gaan.

Echter, voordat je naar het buitenland vertrekt moeten er natuurlijk een aantal dingen worden geregeld. Hieronder tref je een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet/kunt houden voordat je op internationale stage gaat.

Vertalen van documenten

studeersnel studocu buitenland

Allereerst is het belangrijk om überhaupt aan een stageplek te komen. Het kunnen schrijven van een verzorgde motivatiebrief en CV is daarom uiterst belangrijk. Wanneer je in Nederland een motivatiebrief en/of CV ontvangt die vol staat met spelfouten, dan gooi je deze vaak ook meteen in de prullenbak. Denk eraan dat dit andersom ook gebeurt.

Ben je niet zeker dat jouw motivatiebrief foutloos is? Vraag hulp in je netwerk of schakel desnoods een professioneel vertaalbureau in. Zo voorkom je veelgemaakte taalfouten en creëer je direct een professionele uitstraling.  Je maakt maar één eerste indruk, zorg er dus echt voor dat documenten goed vertaald zijn.

School

Controleer met school of de stageplek waar je op solliciteert wel aan de eisen van je school voldoet. Het zou zonde zijn om energie in een sollicitatie te steken en achteraf te horen dat de stageplek niet voldoet aan de opgestelde eisen van je school.

Tevens is het handig om met school alles kort te sluiten i.v.m. OV-jaarkaart. Hierbij heb je hulp van jouw opleidingsinstituut nodig voor het geven van een uitleg dat jij daadwerkelijk in het buitenland stage loopt.

Financiën

Bekijk voordat je naar het buitenland vertrek ook of het financieel wel mogelijk is. Je studiefinanciering kun je vaak van een basisbeurs omzetten in een uitwonende beurs. Tevens kun je je OV-kaart zoals eerder gezegd om laten zetten in een vergoeding. Dit levert je wat extra maandelijks geld op, maar is het genoeg? Bekijk ook of je stageadres een maandelijkse stagevergoeding uitkeert. Mocht je denken het financieel niet te redden, dan is het zeker verstandig om bij jouw school na te gaan of er een beurs beschikbaar is voor mensen die in het buitenland een stage lopen.

Woonruimte

studocu studeersnel buitenland

Ga er maar niet vanuit dat jouw stagebedrijf woonruimte regelt, dit is namelijk erg zeldzaam. Zoek online naar geschikte woonruimte en let er op dat het gemeubileerd moet zijn. Wellicht kun je wel via het bedrijf navragen of zij contacten hebben. Soms kan je zelfs via AirBnB een geschikte ruimte vinden.

 

Verzekeringen

Nu de stage in het buitenland echt dichtbij komt is het belangrijk dat je even kijkt naar je huidige verzekeringen. Een reisverzekering is geen overbodige luxe maar ga vooral ook na of je zorgverzekering voldoende dekking heeft. Niets zo vervelend als ziek worden in het buitenland en niet weten waar je terecht kunt. Zoek dit van te voren uit. De doorlopende reisverzekering is niet duur en veel zorgverzekeringen hebben ook in het buitenland dekking. Denk ook aan een aansprakelijkheidsverzekering. Is je aansprakelijkheidsverzekering ook geldig in jouw stageland? Dit is namelijk verplicht.

Populairste bestemmingen

studeersnel studocu buitenland

Momenteel zijn de volgende steden/landen het meest populair onder Nederlandse studenten:

  • Curaçao, Nederlandse Antillen.
  • Manchester, Engeland.
  • Madrid, Spanje.
  • Florence, Italië.

Leuk is om de stad zo gauw mogelijk te leren kennen. Ga een keer lopen in plaats van de metro en leg contacten met locals!

Op zoek naar een (buitenland)stage?

Ben jij op zoek naar een (buitenland)stage? Bekijk dan eens het aanbod op www.stagemotor.nl. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan stagevacatures in alle branches, ook buitenlandse stagevacatures. Dagelijks helpen wij studenten aan een stage die nauw aansluit op het interessegebied.