Levensstijl, Studie maart 15, 2018
Besparen op je printkosten voor studenten

Besparen op je printkosten voor studenten

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gewerkt in de cloud, maar wanneer je student bent weet je dat er ook nog steeds veel geprint wordt. Deze printkosten gaan je als student niet in de koude kleren zitten en daarom laten we je in dit artikel zien hoe je als student kunt besparen op je printkosten. Onderaan dit artikel vind je alle informatie ook nog eens terug in een overzichtelijke infographic.

Het begint al bij de aanschaf van een printer

Natuurlijk wil je als student voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en kies je vaak voor de goedkoopste printer. Toch is in dit geval goedkoop vaak duurkoop. De printers gaan namelijk voor een paar tientjes al over de toonbank, maar je zit dan vaak vast aan de inktpatronen van de fabrikant. Voor deze inktpatronen betaal je vervolgens de hoofdprijs. Je wint in de korte termijn, maar verliest in de lange termijn.

Waar moet je dan op letten bij het kopen van een printer?

Huismerk inktpatronen

Allereerst moet je er op letten dat de printer compatible is met huismerk inktpatronen. Dit is inkt die niet afkomstig is van de fabrikanten van de printers, maar wel compatible is met deze printers. Je betaalt voor deze inkt veel minder, aangezien leveranciers van deze zogenaamde huismerk inkt niet hoeven terug te verdienen op de printers. De inkt is echter van dezelfde kwaliteit en soms zelfs van een hogere kwaliteit.

Is het mogelijk om de instellingen te wijzigen van de printer?

Daarnaast kan het handig zijn om een aantal instellingen van de printer te kunnen wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan zwart-wit printen en dubbelzijdig printen. Hierdoor kun je veel besparen op print en papierkosten. Dit is over het algemeen mogelijk op veel printers. Het is bij sommige printers ook nog eens mogelijk om de kwaliteit van een printje te verhogen of te verlagen. Hoe lager de kwaliteit, hoe minder inkt de printer verbruikt. Dit kan zeker interessant zijn voor studenten. Dit zijn allemaal interessante punten om op te letten tijdens de aanschaf van een nieuwe printer.

Instellingen van je tekstverwerker aanpassen

Het is niet alleen mogelijk om de instellingen van je printer aan te passen, maar ook het aanpassen van de instellingen van je tekstverwerker kan voor een aanzienlijke besparing zorgen. Er bestaan namelijk diverse lettertypes die minder inkt verbruiken dan reguliere lettertypes. Dit zijn bijvoorbeeld Ecofont en Garamond. Voor Ecofont moet je helaas wel een licentie afsluiten.

Let ook eens op je eigen printgedrag

Je kunt nog zo veel moeite doen om te besparen op printkosten als je wilt, maar als je simpelweg te veel print, zal je veel moeten investeren in inkt en papier. Let daarom goed op je eigen printgedrag. Is het wel noodzakelijk om dat ene kladje uit te printen? Of kun je ook prima op je tablet werken of een aantekening maken met pen en papier? Jouw portemonnee en het milieu zullen hier blij mee zijn!

 

Printkosten besparen voor studenten