Een baan vinden na je studie, hoe doe je dat?

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Je hebt de afgelopen jaren hard gestudeerd en dat felbegeerde papiertje is eindelijk in de pocket. Tijd om te solliciteren en die ene leuke baan te vinden! De arbeidsmarkt betreden begint met het maken van een cv. Uit de losse pols een curriculum vitae schrijven kan lastig zijn, maar gelukkig zijn er online cv formats te vinden die je houvast bieden bij het schrijven van een goed cv.

Soms heb je geluk en kun je direct aan de slag bij het bedrijf waar je stage hebt gelopen. Is dit niet het geval, dan zijn er meerdere manieren om je eerste baan te vinden. Onderstaande tips helpen je op weg met het vinden van je droombaan.

Schrijf een goed en professioneel cv

Hoewel dit misschien een voor de hand liggende tip is, is een goede uitvoering essentieel. Met je cv heb je welgeteld enkele seconden om de aandacht van de recruiter te trekken. De inhoud van je cv moet prikkelend genoeg zijn zodat de lezer meer van je wilt weten. Jouw doel is uiteindelijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Weinig werkervaring?

Een curriculum vitae is een beschrijving van je zakelijke leven. Je noteert je afgeronde opleidingen, gevolgde cursussen en trainingen, je werkervaring als je die hebt, je vaardigheden en eigenschappen, en alle andere informatie die relevant is voor de vacature. Maar wat doe je als je nog niet veel werkervaring hebt opgedaan?

Kijk dan naar bijbaantjes die je hebt gehad, stages die je hebt gelopen en andere activiteiten waarbij je nuttige dingen hebt geleerd. Heb je bijvoorbeeld in een winkel gewerkt dan weet je hoe je om moet gaan met klanten. Of heb je de schappen gevuld in een supermarkt, dan ben jij op de hoogte van geldende kwaliteitsnormen. Dit soort competenties zijn belangrijk om te vermelden op je cv.

Zoek die ene leuke functie

Tijd om op zoek te gaan naar je droombaan. Maar waar vind je die passende vacature? Er bestaan verschillende vacaturedatabases die gevuld zijn met duizenden vacatures. Op basis van zoekwoorden komen er tientallen banen langs die misschien interessant zijn voor je. Om het jezelf nog makkelijker te maken de juiste functie te vinden, kun je een aantal goede vacaturewebsites kiezen die passen bij het werk dat je wilt doen. Stel een alert in zodat jij automatisch nieuwe vacatures in je inbox vindt. Door je cv te plaatsen op een of meerdere websites zorg je ervoor dat anderen jou ook kunnen vinden.

Vergeet niet te netwerken

Een andere manier om een baan te vinden is door te netwerken. Denk je dat je niet over een netwerk beschikt? Natuurlijk wel. Denk eens aan je stagebegeleiders, je mede-studenten en je familie en vrienden. Door ze te laten weten dat jij beschikbaar bent, kunnen ze hun oor te luister leggen en jou informeren als ze een interessante vacature voorbij zien komen. Wie weet kom je op deze manier viavia aan een leuke baan.

Open sollicitaties versturen

Naast het reageren op openstaande vacatures kun je ook open sollicitaties versturen. Maak een lijstje van bedrijven waar je graag voor wilt werken en pas hier je cv op aan. Nee heb je, ja kun je krijgen. Met een open sollicitatie laat je in ieder geval al zien dat je enthousiast bent en interesse hebt in het bedrijf. Mochten ze op het moment geen geschikte vacature hebben voor je, dan hebben ze in ieder geval je cv al voor het geval er wél een passende functie vrijkomt.

Creëer een LinkedIn-profiel

LinkedIn is een van de grootste sociale netwerken wereldwijd. Een krachtig zakelijk netwerk waar veel bedrijven laten weten dat ze op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Als je nog geen LinkedIn-account hebt, dan is het een goed idee om er snel eentje aan te maken. Zo kunnen werkgevers jouw online profiel vinden en bekijken en je eventueel wijzen op een vacature binnen hun bedrijf. Het handige aan LinkedIn is dat je direct online kunt solliciteren met je LinkedIn-profiel. Wel is het hierbij belangrijk dat jouw profiel up-to-date is.

Extra tip: vermeld je LinkedIn-profiel ook op je cv zodat je toekomstige werkgever een compleet en uitgebreid beeld van jou als persoon krijgt.

Volg een traineeship

Loop je tegen het feit aan dat je maar weinig werkervaring hebt? Denk eens na over het doen van een traineeship. Bij een traineeship zit je in een zogenaamd werk- en leertraject waarbij je verschillende afdelingen binnen een bedrijf leert kennen. Je bent dus aan het werk en tegelijkertijd doe je nieuwe kennis op en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.

Google jezelf

Studeren gaat vaak gepaard met feestjes en veel lol. We houden ervan om selfies te maken en deze op sociale media te plaatsen. Instagram, Facebook, Snapchat… bijna iedere student heeft wel een online account. Weet je zeker dat deze inhoud goed is afgeschermd zodat toekomstige werkgevers jouw feestfoto’s niet kunnen zien? Door jezelf te googlen weet je welke resultaten een nieuwe baas van je te zien krijgt. Zoekresultaten die het daglicht niet kunnen verdragen kun je op deze manier proberen offline te halen of in ieder geval goed af te schermen.

Stel een uitnodigende sollicitatiebrief op

Heb je een leuke functie gevonden en is je cv klaar? Dan kun je beginnen het met opstellen van een motivatiebrief. Net als je curriculum vitae stem je je sollicitatie- of motivatiebrief af op de vacature waarop je solliciteert. Een standaardbrief is een slecht idee, want je toekomstige baas wil juist zien waarom jij denkt geschikt te zijn voor zijn of haar baan. Door een sterke en uitnodigende brief te schrijven, vergroot je je kans om op de ja-stapel terecht te komen.

Pas je eisen aan

Blijft het lastig om de juiste baan te vinden? Probeer dan je eisen bij te stellen. Wil je het liefst fulltime werken? Dan kun je weleens die leuke parttimebaan mislopen omdat je zoekwoorden te beperkt zijn. Stel je voor dat je toch solliciteert en je wordt aangenomen. Wie weet zijn er in de toekomst wel meer uren beschikbaar die jij kunt overnemen. Het bijstellen van je eisen kan je helpen bij het vinden van een toekomstige droombaan.

Oké, alles staat gereed om te kunnen solliciteren: een goed cv, een uitnodigende sollicitatiebrief én een interessante vacature. Nu is het afwachten of je wordt uitgenodigd voor dat belangrijke sollicitatiegesprek. Zet hem op en veel succes!

Geef een reactie