StudeerSnel Tips, Studie juni 14, 2018
Werken en studeren samen combineren

Werken en studeren samen combineren

Het is altijd goed om te studeren, zo blijf je jezelf ontwikkelen. Toch is studeren niet altijd even leuk, het kan zo zijn dat je juist praktisch bent ingesteld. Het is dan lastig om de hele dag met je hoofd dag in de boeken te zitten. Gelukkig is hier een oplossing voor, je kunt namelijk werken en studeren tegelijk.

Beroepsbegeleidende leerweg

Je bent klaar met de middelbare school en je moet nu een mbo opleiding gaan volgen. Je hebt echt geen zin om weer de klas in te gaan. Dan is een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) iets voor jou. Tijdens een BBL hoef je maar 1 dag in de week naar school. Daarnaast ga je 4 dagen in de week aan de slag gaan bij een werkgever. Bij deze werkgever zal je een arbeidscontract krijgen. Je bent dan echt in dienst van het bedrijf. Je doet dus relevante werkervaring op en je bent lekker praktisch bezig. Ook zul je tijdens je studie betaald worden, dit zal niet de jackpot zijn maar alles is mooi meegenomen.

Duaal studeren

Als je aan een hbo of universitaire opleiding denkt, dan zie je gelijk een grote stapel boeken voor je. Gelukkig kun je op het hbo en op de universiteit duaal studeren. Dit is een combinatie van werken en studeren. Voor het hbo houdt dit in dat je een betaalde baan zal hebben,waarnaast je een aantal dagen naar school gaat. Dit concept valt in de smaak bij zowel werkgevers als bij studenten. Werken en studeren in de ICT, werkt bijvoorbeeld erg goed. De kennis die de studenten opdoen sluit hierdoor erg goed aan op de verwachting die de werkgever heeft. Natuurlijk zal je tijdens een duaal alsnog in de boeken moeten duiken. Gelukkig is dit een eitje, vergeleken met een voltijd studie.

Duaal studeren op de universiteit werkt vaak iets anders. Je studie zal dan verlengd worden met een jaar werken in de praktijk. Je zal tijdens je studie dus nog steeds erg theoretisch bezig zijn.

Traineeships

Zodra je een studie hebt afgerond, is het tijd om echt aan de slag te gaan. Het volgen van een traineeship is een mooie manier om het bedrijfsleven in te rollen. Een traineeship is dus een korte opleiding met baangarantie. Tijdens een traineeship word je namelijk klaargestoomd voor een bepaalde functie. Door een intensieve training die een aantal weken duurt, zal je jezelf ontwikkelen tot specialist. Tijdens de trainingsperiode kom je er ook achter of de functie wel echt bij je past. Super fijn natuurlijk.

Je kunt in verschillende vakgebieden een traineeship volgen, bijvoorbeeld in de online marketing of in financiële sector. Tegenwoordig kan je bijna voor elk vakgebied een traineeship volgen.